56. Bakken in een gezonde en ecologische pan

Anti-aanbakpannen zijn handig én populair. Om een pannekoekenpan zonder anti-aanbaklaag te vinden moet je tegenwoordig al goed je best doen. Maar zijn anti-aanbakpannen wel gezond?

Anti-aanbakpannen zijn bekleed met een laagje teflon. De productie van teflon is behoorlijk belastend voor het milieu. Bovendien komt bij verhitting van een teflonpan al snel het gas perfluoroctaanzuur (PFOA) vrij. Dit gas is dodelijk voor vogels en mogelijk schadelijk voor mensen. Sinds kort zijn er op de markt ook milievriendelijkere en gezondere anti-aanbakpannen: de GreenPan (een Belgisch merk) en BK Balans+-pan (een Nederlands merk).

Toen ons sauspotje met anti-aanbaklaag van Tefal kapot was (lees de anti-aanbaklaag was beschadigd ondanks voorzichtig gebruik) was de beslissing snel gemaakt om deze eens te vervangen door een ecologischer en gezonder alternatief. Deze pannen zijn bekleed met Thermolon, een soort laagje van gesmolten siliciumzand.  Bij de productie van Thermolon wordt geen PFOA of andere kunststoffen gebruikt. Bovendien kan Thermolon temperaturen tot 450 graden Celsius verdragen. Dit maakt de Thermolonpan een stuk duurzamer dan de oude Teflonpan. Een Teflonlaag gaat kapot bij temperaturen boven de 260 graden Celsius. Thermolon is energiezuiniger Het fabricageproces van de Thermolon-laag is energiezuiniger dan de productie van een Teflon-laag. Het scheelt zo’n 67 procent brandstof.

We dachten bij de aankoop direct aan de ondertussen al bekende GreenPan, maar we wouden toch ook eens wat opzoekwerk doen naar de ervaringen van andere mensen met deze pannen. En daarnaast stonden we zeker open voor andere merken.

Op fora kwamen we veel gelijkaardige reacties als onderstaande reactie op het forum van EVA tegen:

Wij hebben twee Greenpannen en een BK Balans wok.
Op 1 Greenpan was ook een bruine plek in het midden van de pan, door een steak. Ik heb het eens een hele dag laten weken in een sopje en ik had nog een niet-schurend middeltje om het fornuis proper te maken. Daar heb ik het dan uiteindelijk maar mee proberen zuiver maken, en dat is aardig gelukt: je ziet het bijna niet meer.
Ik vind wel dat die BK Balans meer kan hebben dan de Greenpan.

En voilà, zo hebben we geopteerd voor de BK Balans pan (allez sauspannetje of ook wel sauteuse genoemd 🙂 ). Uit de reacties die we lazen kwam dit merk er heel vaak beter en zeker niet slechter uit, terwijl ze toch iets goedkoper zijn dan de GreenPan. We hebben ons pannetje ondertussen toch al een aantal maanden en zijn hier nog altijd super tevreden van. En ik kan je garanderen dat het zeer intens gebruikt wordt. Voor een stoofpotje, een saus of een wok voor 2 is dit een ideaal pannetje.

De BK Balans pannetjes zijn wel iets minder wijd verspreid als de GreenPannen, maar als je wat moeite doet vind je wel een verdeler. Wij hebben de onze gevonden in Moedertje Natuur, een klein natuurwinkeltje in Kessel-Lo, vlak achter het station van Leuven. Wat goed is, is dat zij sinds kort ook een webshop hebben, dus nadat je je voorbij de vreselijke spellingsfout van ecologische met een “k” voorbijgeworsteld hebt, kan je daar dus ook gewoon je pan online bestellen.

Heb jij al ervaring met ecologische pannen? Ben je er tevreden van of net helemaal niet?  Voor welk merk heb jij geopteerd of wat houdt je tegen om er één aan te schaffen? Hou je zeker niet in om hier ervaringen te delen! Omdat wij tot nu toe alleen nog maar een BK Balans pan hebben, kunnen we dus ook nog niet vergelijken.

5 gedachtes over “56. Bakken in een gezonde en ecologische pan

 1. Pingback: 69. Vitrokeramische kookplaat “green” washen « My Green Way of Life

 2. Pingback: 105. Wat doe jij met je ecocheques? « My Green Way of Life

 3. Pingback: 142. Green Way of Life bestaat 3 jaar :-) « My Green Way of Life

 4. Gaat de BK Balans nog steeds goed mee? Onze tefalpan is het ook aan het begeven dus ik denk ook iets te gaan zoeken dat wat langer meegaat.

  • Oei ik had geantwoord en nu is dat precies weer weg…
   Bon, opnieuw dan 🙂 Wij hebben de sauspan met anti-aanbaklaag, die denk ik toch wel wat feller afziet dan een gewone pan omdat de garde daar serieus door gaat hé.
   En die is nog altijd in goede staat, we steken die zelfs in het vaatwasmachine.
   Van Greenpan (de echte pannen dan) heb ik van mijn zus en mama al wel minder goede ervaringen gehoord, dat vlees toch nog zou aanbakken of plekken zou achterlaten die er niet meer uitgaan.
   Onze (saus)pan heeft nog nooit een vleesje gezien, maar als ik daar iets veggie in bak dan gaat dat toch heel goed!
   Laat ons zeggen, dat als ik de lotto zou winnen, dat ik heel hun gamma zou aanschaffen 🙂 Maar mijn pannen doen voorlopig nog genoeg dienst…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s