54. Ecologisch wonen

In het weekend van 19 en 20 oktober gingen we naar de beurs Hout en Groen Wonen. Deze beurs had een hele hoop exposanten die allemaal zaken aanboden waarmee je kleine of grote ingrepen kon doen om ecologisch te bouwen. Dit ging van een pelletkachel of bamboeparket tot volledige houtskeletbouw en strobalenbouw. Wie ecologisch wil bouwen en zelf de handen uit de mouwen wil steken, moest dus zeker eens langsgaan in de Waagnatie, waar de beurs doorging.

Waarom hout? Omdat dit bouwmateriaal milieuvriendelijk is. Voor de productie van een houten ligger is vijf maal minder energie nodig dan voor de productie van een betonbalk! Hout vergt ook het minst energie voor transport en voor de verwerking tot afgewerkte producten. Bovendien levert houtverwerking amper afval op, en houten producten kunnen gerecycleerd worden.

Het thema van de beurs Hout en Groen Wonen 2011 was ‘Doe Het Zelf’, een tendens die zich in de ecobouw scherp aftekent. Bouwheren met groene bouwplannen zoeken informatie over wat ze zelf kunnen doen, er komen steeds meer kleinhandelszaken in ecologische bouwmaterialen en er worden vandaag zelfs volledige doe-het-zelf-houtbouwpakketten aangeboden. Op Hout en Groen Wonen kon je als doe-het-zelver ideeën en praktische info sprokkelen om je gedroomde bouw- en woonproject tot een goed en duurzaam einde te brengen.

Het was voor ons heel interessant, ook in die zin dat mijn ouders eens mee gekomen zijn om eens een uiteenzetting van Casa Calida te horen die een woordje uitleg gaven over houtskeletbouw gecombineerd met strobalen (iets wat wij indien mogelijk graag zouden doen).

Misschien was het net omdat we er al veel van wisten, maar de beurs is ons in grootte een klein beetje tegengevallen. We hadden gehoopt op meer exposanten en meer (voor ons nieuwe) info. Wat tot slot ook een beetje spijtig was en wat ik niet helemaal goed begrijp is dat er datzelfde weekend nog twee andere beurzen waren die gedeeltelijk toch hetzelfde doelpubliek hebben:

  • Cocoon – de grootste woon- en interieurbeurs van België: misschien niet helemààl hetzelfde publiek maar toch… ook daar wordt wellicht aandacht besteed aan duurzame materialen…
  • Hout&Habitat: Een beurs die de bezoeker laat zien, voelen en ruiken welke mogelijkheden hout biedt.

Besluit: heel interessant, maar misschien een beetje te klein en misschien toch een slechte timing in vergelijking met beurzen die een vrij gelijkaardig publiek zouden kunnen lokken…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s