53. Wassen met wasnootschalen

Heel vaak draai je een wasmachine, niet omdat je was zo vuil is, maar omdat deze gewoon eens moet opgefrist worden. Wij gebruiken voor onze wasjes voornamelijk het geconcentreerd vloeibaarwasmiddel van Ecover, in combinatie met de wasverzachter en het bleekmiddel, eveneens van Ecover. Maar door af en toe eens in biowinkeltjes en de Bio Planet rond te snuffelen kwamen de wasnootschalen onder onze aandacht.

“Wasnootwat??” hoor ik je al denken… Dat hadden wij ook eerst, maar na een tijdje heeft onze nieuwsgierigheid het gehaald en afgelopen weekend hebben we de wasnootschalen voor de eerste keer geprobeerd. Eén wasmachine met kledij en één wasmachine met linnengoed.

Het resultaat was eigenlijk echt verrassend. Op de verpakking stond dat als je een goede geur wou, je een drupje etherische olie op het wasnootschalenzakje kon doen, maar dat had ik dus nog niet gedaan. Toch rook ons wasgoed echt goed. Op Ollekebolleke vond ik wat meer info:

Oorspronkelijk groeide de wasnotenboom in Zuid-India, maar vandaag vindt men hem over heel India verspreid. De boom groeit tot 15 meter hoog en de kroon is 1.50 m breed. De bladeren worden 12 tot 30 cm lang. In de maanden maart/april is de boom gesierd met een witte bloesem. Een jonge boom draagt na 10 jaar zijn eerste vruchten. Gedurende 90 jaar kan daarvan dan geoogst worden. Dit is een wezenlijk aspect in de ecologie. De plant laat na de oogst geen woestenij of uitgeputte grond achter. Het oogsten van de vruchten (noten) gebeurt in oktober/november. De rijpe wasnoot heeft een gouden kleur en is kleverig. Door het opslaan drogen de noten waardoor de kleur verandert in roodbruin. De kleverigheid blijft. Na de oogst worden de wasnoten gekraakt. De schalen worden zorgvuldig gedroogd en in katoenen zakken verpakt. De binnenste zwarte kern is noch voor consumptie noch voor het wassen geschikt. De schalen daarentegen bevatten  waardevolle inhoudsstoffen die zich uitstekend lenen voor het wassen. Ze bevatten de stof Saponin, welke als zeep werkt. Van zodra de schalen met water in contact komen geven ze een zeepsop af.

De schalen geven een zeepsop af van zodra ze met water in contact komen. Eén van de drie bijgeleverde katoenen zakjes vullen met 4-5 halve schalen (voor hard water of erg vuile was 7-8 halve schalen) en goed dichtsnoeren. Het zakje wordt dan tussen het wasgoed gelegd. Het wasprogramma starten zoals gewoonlijk, met of zonder voorwas. Bij hoge temperaturen (65°c)  weken de schalen meer dan bij lage temperatuur (30-40°c). Daardoor kan men bij lage temperaturen de schalen nogmaals gebruiken. Na het wassen het katoenen zakje verwijderen en de resten van de schalen op de composthoop of in de GFT-bak gooien. Het katoenen zakje wordt terug gebruikt.

De voordelen in een notendop:

 • Volledig plantaardig wasmiddel voor zachte en schone reiniging van uw wasgoed. Neutrale geur, biologisch afbreekbaar. Wasverzachter is overbodig daar de schalen de was op een natuurlijke wijze zacht makten.
 • Gekleurd textiel zoals jeans en T-shirts behouden langer hun kleur.
 • Uitstekend voor allergische personen met huidproblemen, zoals neurodermitis en psoriasis. Ook uitstekend voor gevoelige babyvelletjes!
 • Duidelijk gunstiger dan gebruikelijke wasmiddelen
 • Milieuvriendelijk: gewassen en rivieren worden gespaard van chemicaliën. Het afvalwater is absoluut onschadelijk wat vooral gebruikers van een eigen waterzuiveringsinstallatie interesseert.
 • Immer groeiende grondstof.
 • Volledig afbreekbaar.
 • Economische ondersteuning van de mensen in India en Nepal
 • Geschikt voor alle temperaturen. Badstof wordt ook zonder wasverzachter lekker zacht. Bij extreme vlekken of bij grauwe was kan men 1-2 eetlepels zuurstofbleekmiddel (Ecover, Sonnet,…), of bakpoeder als alternatief toevoegen.
 • Om een geurtje aan uw wasgoed te geven kunnen een paar druppels etherische olie in het spoelbakje gedaan worden.
 • Wanneer u wast op lage temperatuur, kan hetzelfde zakje met schalen een tweede maar gebruikt worden.
 • U kiest zelf welke toevoegingen u doet bij de wasnootschalen. (zuurstofbleekmiddel, vlekkendepper, etherische olie)

De nadelen:

 • Voor echt vuile was heb je een beetje voorbereiding nodig… Zuurstofbleekmiddel of galzeep kunnen dan soelaas brengen. Extreme vlekken (ingedroogde chocomelk, rode wijn, fruit, …) behandelt u eerst met een vlekkendepper.
 • Witte was gaat niet superwit zijn omdat er geen optische witmakers zitten in de wasnootschalen. Je kan dan eventueel wat bleekmiddel (zoals bv. dat van Ecover) toevoegen.
 • In het begin moet je een beetje wennen hoeveel wasnootschalen je moet gebruiken en hoeveel keer je ze kan hergebruiken (hoe hoger de temperatuur, hoe minder vaak dat je ze kan gebruiken)

3 gedachtes over “53. Wassen met wasnootschalen

 1. Helaas lukt het mij niet om de was proper te krijgen met wasnootschalen. Zelfs niet met een voorbehandeling met galzeep (die babykleertjes kunnen ook zo vuil zijn, weet je). Ook van Ecover ben ik moeten afstappen wegens te extreme allergie van een huisgenoot. Met Le Chat is de rust weer teruggekeerd. Ik probeer nog altijd te begrijpen waarom het niet-ecologische Le Chat wel goed is bij extreme allergie en Ecover niet?

  • Hallo Caroline,
   Ik moet eerlijk zeggen dat ik de wasnootschalen voornamelijk gebruik voor lakens, donsovertrekken en dergelijke die dus niet echt heel vuil zijn.
   Voor echte plekken heb ik het al wel eens geprobeerd met galzeep inderdaad en dat was toen wel gelukt maar echt veel ervaring met héél vuile kleren heb ik nog niet echt (ik heb ook nog geen kindjes…).
   Ik zou ook niet echt een verklaring kunnen vinden waarom je huisgenoot zo’n extreme allergie heeft voor Ecover… Misschien dat daar wel iets in zit dat dan wel ecologisch is, maar waar hij gewoon niet tegen kan… Ik zou niet aarzelen om dit eens via mail ofzo aan Ecover zelf te vragen, zij zouden toch moeten weten aan welke bestanddelen je potentieel allergisch kan zijn hé?
   Bedankt voor je reactie alvast!

   • Wasnootschalen kende ik nog niet. Ik gebruik zelf wasmagneten. Niks van waspoeder of wasverzachter bij nodig en de was ruikt even fris als hij uit de machine komt 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s