52. Vier Sinterklaas eens op een duurzame manier

Sinterklaas is de laatste jaren behalve een kinderfeest ook een consumptiemoment geworden. Cadeautjes zijn natuurlijk leuk, maar vaak zouden ze duurzamer kunnen zijn dan nu het geval is. Er bestaan verschillende manieren om de grote ecologische voetafdruk van het Sinterklaasfeest te verkleinen. 6 december zal er zeker niet minder leuk door worden.

Ik heb ook mijn bedenkingen bij al dat plastic speelgoed waarvan je dan later pas hoort dat het uit de handel wordt genomen omdat er giftige stoffen in zaten…

Om nog maar te zwijgen over mijn allergie voor kinderen die onder vrije tijd alleen nog TV, Playstation, Wii, Nintendo, XBox, GameBoy, of andere elektronische dingen verstaan. Ik kan mij niet van de mening ontdoen dat die kinderen gewoon apathisch en nietszeggend naar dat schermpje zitten staren waardoor al hun verbeelding en fantasie wordt beknot. Zo ging ik eens babysitten bij kindjes en ik had allerlei plannen, ik had gezien dat er een park dichtbij was en had al wat leuke spelletjes en knutseltips in mijn hoofd. Toen ik dat voorstelde werden ze haast boos en zo hebben we dus noodzakelijkerwijs heel de rest van de dag TV zitten kijken. Aan het einde van de dag deden mijn ogen pijn en had ik barstende hoofdpijn, ondanks mijn verwoede pogingen om voor wat afwisseling te zorgen…

Ook het idee van altijd maar meer, groter, flashyer stoort mij soms echt… Een kind is niet meer blij met één ding, voor Sinterklaas wordt een hele waslijst opgegeven, liefst het duurste eerst… Als ik dan rondloop in een ecologische winkel (bijvoorbeeld de BioPlanet) en daar houten speelgoed of ander speelgoed dat de verbeelding stimuleert, er leuk uitziet en goed aanvoelt, zou mijn keuze snel gemaakt zijn boven al dat plastic speelgoed… Ik weet natuurlijk ook dat het niet altijd evident is voor een ouder om te weerstaan aan de vraag van kinderen voor iets bepaald, maar toch denk ik dat het mogelijk is om dit een beetje te sturen zonder dat het een ontgoocheling wordt, integendeel! Netwerk Bewust Verbruiken stelde daarom een lijstje met tien tips op om dit jaar Sinterklaas op een duurzame manier te vieren.

 1. Kies voor duurzaam speelgoed, eerder gemaakt van hout dan van plastic. Duurzaam speelgoed kan gerecycleerd worden, niet duurzame materialen belanden na een tijd op de afvalberg en vergaan niet. I love eco geeft suggesties voor verantwoord speelgoed. Tips voor baby’s, suggesties voor meisjes en ideeën voor jongens.
 2. Kijk naar de kwaliteit. Je kunt beter iets kleins geven van goede kwaliteit en dat jaren meegaat, in plaats van een groot, goedkoop iets van slechte kwaliteit. Ga eens kijken op www.greenbazaar.be. Ook Kudzu heeft leuke cadeautips.
 3. Vermijd speelgoed dat geluidjes maakt of knippert, want meestal werkt het op batterijen. Kies je toch voor speelgoed met batterijen, gebruik dan heroplaadbare batterijen, of neem speelgoed dat werkt op zonne-energie.
 4. Toch hoeft speelgoed helemaal niet nieuw te zijn. Ga eens snuffelen op rommelmarkten, intweedehandswinkels, op tweedehandsverkopen van de Gezinsbond of bij de Kringwinkel. Daar vind je vaak heel leuk speelgoed voor een prikje. Je kan zelf ook speelgoed aanbieden op websites waar tweedehands spullen verkocht worden, zoals www.2dehands.be enwww.kapaza.be.
 5. Heel wat gemeenten hebben een speel-o-theek, waar je spelletjes, speelgoed en boekjes voor kinderen kan ontlenen. Contacteer je gemeente voor meer informatie.
 6. Vroeg je kind knutselmateriaal aan de Sint? Kies dan voor klei, vingerverf, bijenwas krijtjes, waterverf, kleurpotloden en stiften op basis van natuurlijke materialen. Of geef het boek ‘Knutselen met materialen uit de natuur.’
 7. Kinderen vinden dingen voor in de tuin ook heel leuk. Een kip bijvoorbeeld, of een appelboom. Velt heeft twee toffe publicaties voor kinderen. Met de tuinstarterskit ‘Mijn eigen kleine moestuin‘ kunnen kinderen aan de slag met een eigen moestuin op een klein lapje grond. Het kwartetspel Pim Pompoen laat hen proeven van lekkere broodbelegrecepten en toont hoe een groente groeit uit een zaadje.
 8. Geef ervaringen. Kaartjes voor een evenement, zoals een musical, een sportwedstrijd of een leuke workshop.
 9. Vermijd of beperk het verpakkingsmateriaal. Hergebruik schoendozen of posters met leuke motiefjes, of kies gerecycleerd inpakpapier.
 10. Geen Sinterklaas zonder chocolade natuurlijk. Bij Oxfam vind je mannetjes gemaakt van fairtrade chocolade. Zo vieren de boeren in het Zuiden ook een beetje mee.
Heb jij zelf nog tips? Feel free to share 🙂

Een gedachte over “52. Vier Sinterklaas eens op een duurzame manier

 1. Pingback: 57. Vier Kerstmis op een duurzame manier « My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s