51. Ecolabel: een goed initiatief (al snapt de FOD het nog niet helemaal)

Het (relatief) nieuwe Europese ecolabel is een goed initiatief: hierdoor raken mensen een beetje meer wijs uit de verschillende labels die er tegenwoordig zijn (waaronder een heel deel misleidende labels trouwens).

Het Europese Eco-label, of de Bloem, is het Eco-label dat is erkend door alle landen van de Europese Unie, maar ook door Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Dit vrijwillig label, dat in 1992 werd ingevoerd door een verordening van de EU (Verordening (EEG) nr. 880/92), is er beetje bij beetje in geslaagd zich op te werpen als referentie bij de steeds talrijker wordende gebruikers die milieuvriendelijker producten willen kopen en op die manier willen bijdragen tot minder vervuiling.

Het Europese Eco-label richt zich dus naar alle spelers op de markt. Zowel de verkoper als de koper wordt de nodige informatie aangereikt zodat zij voor de meest milieuvriendelijke oplossing kunnen kiezen. Voor de producenten is het een stimulans om scherper te concurreren. Deze twee aspecten zijn essentieel om de markt te laten evolueren ten gunste van de “groene” producten.

Zo mooi als het verhaal in theorie klonk, zo slecht is de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en leefmilieu erin geslaagd om een (geslaagd) project op poten te zetten waarmee het ecolabel bekender werd onder de bevolking. Zij organiseerden namelijk een heuse wedstrijd om ecologische producten te winnen.

Nu luidt het spreekwoord wel dat je een gegeven paard niet in de bek moet kijken,
maar ik wil hier toch wel even een paar bedenkingen bij formuleren:

Je moest je eerst inloggen en al je gegevens geven, dan een plantje selecteren en dan na x aantal dagen was je plantje volgroeid en won je een prijs die je ettelijke weken later pas in je brievenbus kreeg. Ik won… een rol ecologisch WC-papier (aan te kopen bij Carrefour), mijn vriend won… ecologische keukenreiniger (aan te kopen bij Intermarché).

Héél leuk lijkt dit op het eerste zicht… Maar nu komt de keerzijde:

  • de bon voor ecologisch WC-papier die ik kreeg is al 2 weken geleden vervallen (we kregen de bon vandaag (13 november 2011) in de bus en hij is geldig tot 31 oktober 2011…
  • de bon voor een ecologische keukenreiniger is alleen af te halen in Intermarché, een winkel die hier in de verste verte niet te bespeuren is en voor ons, (zonder auto), dus niet bereikbaar is
  • de bonnen zaten afzonderlijk met een begeleidend briefje in een gigantische plastic envelop van meer dan 30 * 40 cm (voor dus 1 A4 brief en een bonnetje van 1/3 van een A4tje)
  • op de plastic envelop stond dan wel dat hij recycleerbaar was, dit zal in de realiteit niet gebeuren wanneer deze gewoon bij het restafval wordt gegooid
  • daar komt bij dat dit zo’n rare en gigantische envelop was, dat we dachten dat het (mislukte) promotie voor bpost was, je kreeg de envelop niet eens goed open…
Het idee achter deze wedstrijd, mensen vertrouwd maken met het ecolabel, is zeker lovend. Maar de manier waarop is het absoluut niet… Ik hoop dat de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn hun project eens met een kritische blik bekijken, want geslaagd is het allerminst te noemen… Mensen aansporen om ecologisch te leven maar er niet in slagen om die boodschap zelf uit te dragen, is in elk geval niet geslaagd te noemen! Ik heb dit ook laten weten aan de FOD zelf, ik ben eens benieuwd wat hun antwoord zal zijn.
Om nog met een positieve noot te eindigen: de website van ecolabel is vrij goed en overzichtelijk gemaakt. Je vindt er info over de precieze draagwijdte van het ecolabel en wat juist de criteria zijn van het ecolabel. Daarnaast vind je ook een lijst van producten met het ecolabel (ingedeeld in categorieën en diensten).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s