49. Ecologisch bouwen

Dit weekend is het eerste van twee weekends waarop bouwheren en architecten hun ecologisch gebouwde woningen openstellen voor het publiek en hun ‘echte’ ervaringen met je delen. Je kan meer dan 140 inspirerende energievriendelijke woningen tijdens de weekends van 5 & 6 en 11, 12 & 13 november. Tijdens Ecobouwers Opendeur kun je als bezoeker de talrijke voordelen van duurzaam bouwen en verbouwen beleven. Milieu- en energiebewuste bouwheren doen hun bouw- en woonervaringen uit de doeken en tonen je hoe hun bouwproject verliep.

Ecobouwers.be is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu en kwam tot stand met de steun van de Vlaamse overheid, de Koning Boudewijnstichting en de Nationale Loterij.

Geen verkoopspraatjes, maar echte ervaringen over hoe duurzaam en energiezuinig bouwen verloopt in de praktijk. De eigenaars van de woningen verzorgen de rondleiding. Zij tonen de bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben. Zij geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners.

Wij namen deel aan één van de 15 thematours, namelijk een strobalenroute rond Geel. Casa Calida neemt je op deze route mee langs drie strobalenwoningen rond Geel. Allemaal zijn het unieke projecten die energiezuinig bouwen combineren met het gebruik van duurzame en hernieuwbare materialen: stro, hout, leem, vlas…

vzw Casa Calida promoot in België de ecologische strobalenbouw: een energiezuinige manier van bouwen met de natuurlijke materialen hout, stro en leem. Casa Calida inspireert milieubewuste (zelf)bouwers via vormingen, workshops, doedagen. Casa Calida medewerkers denken samen met aannemers en architecten na over de techniek van strobalenbouw en sensibiliseren de overheid over de milieuvriendelijke aspecten van stro als duurzaam bouwmateriaal.

Het werd een ongelooflijk boeiende voormiddag waarbij we, begeleid door de architect en soms ook de bouwheren twee strobalenwoningen in opbouw zagen en één strobalenwoning die zo zo goed als volledig af was. Het was indrukwekkend en enthousiasmerend om deze mensen vol overtuiging te horen praten over hun woningen, maar ook over hun betrokkenheid bij de totstandkoming ervan. Er werd telkens gewerkt met een houtskeletbouw, waarin de strobalen dan geplaatst worden (weliswaar zeer sterk aangedrukt zodat dit zeer stevig is) en dan is er een afwerking naar keuze, waarbij leem de meest voor de hand liggende (want meest ademende) manier van bouwen is.

Voor meer info over deze manier van bouwen verwijs ik je graag door naar de webstek van Casa Calida. Zij zijn daarnaast ook vaak aanwezig op grote ecobeurzen, waar je dan in het echt eens kan meemaken of voelen hoe deze huizen gebouwd worden. Voor mensen die hierin geïnteresseerd zijn: ook volgend weekend zijn er nog een reeks thematours, waarvoor je je nu nog kan inschrijven.

Hier vind je de voordelen van stro al eens op een rijtje:

  • Stro is een natuurlijk nagroeibaar materiaal.
  • Stro is een afvalproduct van graan, dus je recycleert het – als je je huis afbreekt, kan je het stro ook weer recycleren: zo ben je erg milieuvriendelijk aan het bouwen.
  • Het is als afvalproduct ook een relatief goedkoop bouw- en isolatiemateriaal
  • Stro bij de stroboer uit de buurt kopen betekent beperkte transport-vervuiling.
  • Strowanden in je huis zijn als een ‘derde huid‘: de ademende werking garandeert zowel ’s zomers als ’s winters een gezond en aangenaam binnenklimaat.
  • De warmte-isolatie van compacte strobalen in goed aangespannen strowanden is ongeëvenaard.
  • Wanden uit stro hebben hoge geluidswerende en geluidsisolerende kwaliteiten.
Meer uitgebreide informatie over de voordelen van strobalenbouw vind je ook op deze pagina van Casa Calida. Tot slot wil ik er ook nog even op wijzen dat zij ook cursussen organiseren en je ook begeleiden bij het proces (door bijvoorbeeld hun netwerk van aannemers en leveranciers). Zo kan je op een doe-dag ook eens meewerken op een werf om zo veel bij te leren en de techniek onder de knie te krijgen. Dit is immers een manier van bouwen waarbij je zeer veel zelf kan doen zonder dat je al te veel technische kennis nodig hebt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s