44. Afbreekbaar of composteerbaar?

Composteerbaar, afbreekbaar… wat is nu juist wat? Inspecteur Decaluwé van Radio 2 schept duidelijkheid.

Je kan composteerbare handdoeken kopen bij Aldi, Coca-Cola pakt uit met een Plant Bottle, en op plastic zakjes staat dat ze 100% afbreekbaar zijn. Mogen al die dingen nu op de composthoop (of bij ons: op de wormenbak 🙂 )? Aldi pakt in zijn folder uit met handdoeken die composteerbaar zijn. Steeds vaker zie je 100% afbreekbaar op plastic zakjes staan en Coca Cola heeft een plant bottle, een fles die gedeeltelijk uit bamboe bestaat. Dat klinkt allemaal erg groen maar kan je handdoeken echt composteren en mogen die afbreekbare zakjes dan ook op het compost en wat met een plastic fles gemaakt uit planten?

Peter Bauwens van Weverij Jules Clarysse die de handdoeken maken vertelt dat de bewuste handdoeken voldoen aan de criteria van het Cradle to Cradle label.

  • Er zit geen polyester naaigaren of labels in
  • Ze zijn gemaakt van katoen zonder pesticiden
  • Het zijn bio-afbreekbare verfstoffen

Het is echter niet écht de bedoeling dat je deze handdoeken op je composthoop gooit. De handdoeken zijn eerder bedoeld om op een gecontroleerde markt terecht te komen zoals een wasserij of in een hotel. Wanneer de handdoeken dan versleten zijn, kan het bedrijf dat ze produceerde ook weer zorgen voor de recyclage ervan.

100% afbreekbaar, composteerbaar: het klinkt allemaal erg goed maar waar staan die labels voor?

Petra Michiels van Vinçotte schept duidelijkheid: Verpakkingen, bestek of zakjes waar OK compost home op staat mag je op je compostvat gooien. Andere producten zoals festivalbekers kunnen ook gecomposteerd worden maar alleen industrieel omdat ze daar op hogere temperaturen composteren. Die dingen kunnen dus niet in het compostvat in je tuin.

Klik hier voor informatie over het OK compost home label met onderscheid tussen OK biobased, OK compost & OK compost HOME en OK biodegradable SOIL & OK biodegradable water.

bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s