41. Don’t flush it all away …

Slechts 1,5 % van het water op aarde is geschikt voor menselijke consumptie. Toch wordt een groot deel van dit water weggespoeld… in de toilet. Toiletten verbruiken ongeveer 40 % van het waterverbruik van een gezin… Dat is niet alleen spijtig voor de portemonnee, maar ook een vreselijke gedachte als je bedenkt dat in andere delen van de wereld mensen niet eens voldoende water hebben om te drinken.

Er zijn verschillende manieren om hieraan te verhelpen.

Onlangs kwam de droogtoilet zo in beeld in het programma “Met vier in bed” waar koppels elkaars Bed & Breakfast bezoeken en beoordelen. Het woordje uitleg van die aflevering gaat als volgt:

Om deze week af te sluiten, trekken de uitbaters naar Retour au Centre, de B&B van Johan en Carine in Honnay, bij Namen. ‘We gaan 50 jaar terug in de tijd’, laat Ann van Au Manoir des Vallées zich ontvallen bij het aanschouwen van het pand. En ook Birgit en Tom schrikken wanneer ze kennismaken met het droog toilet op de kamer.

Om er zelf voor de opteren een droogtoilet (of composttoilet) te installeren, is één zaak… Maar je bezoek dan nog verplichten hiervan gebruik te maken kan soms wel eens leiden tot vreemde situaties…

Gelukkig zijn er nog verschillende tussenoplossingen die iets minder drastisch zijn. Bij het installeren van een nieuwe toilet kan je erop letten dat dit een waterzuinige variant is, er bestaan tegenwoordig zeer veel degelijke modellen die veel minder water verbruiken dan het model dat in het huis van onze grootouders aanwezig was. Maar wat kan je doen als je géén nieuwe toilet wil installeren? En, ook niet onbelangrijk, welke ingrepen kan je dus ook doen in een huurhuis (immers, vele duurzame maatregelen in en rond het huis zijn ten laste van de eigenaar, die daar vaak niet om staat te springen). Om bestaande installaties te verbeteren kan je volgens Waterloket Vlaanderen kiezen uit:

  • instellen van het spoelvolume: er zijn stortbakken waar je het spoelvolume kan verminderen door de vlotter te verstellen. Dikwijls kan je het ingesteld aantal liter op een schaal aan de binnenzijde van de stortbak aflezen.
  • flessen in de stortbak: één of meer met water gevulde flessen in de stortbak zorgen ervoor dat er minder water doorgespoeld wordt. Zorg er dan wel voor dat de fles(sen) het vlotter- en spoelmechanisme niet kan verhinderen.
  • het spaargewicht: dit gewicht brengt meer op dan een fles en wordt aan de trekstang of het afloopkanaal bevestigd. Het verzwaart de waterstop in het reservoir. Dat zorgt ervoor dat de waterstop direcht afsluit als je de duw- of trekknop loslaat. Dit spaargewicht werkt wel niet bij alle systemen.
  • een stortbakregelaar: via een klepje dat je zelf instelt bepaal je zelf of je de trek- of duwknop naar de tussenstand, dan wel de maximale stand brengt (voor kleine dan wel grote boodschappen 🙂 ).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s