40. Natuurverven

We wonen nu één jaar in ons appartement en hebben ondertussen al 2x verfwerken gedaan waarbij we geopteerd hebben voor natuurverven. De redenen waren voornamelijk om te zorgen voor een beter woonklimaat en omdat het beter is voor onze gezondheid bij het aanbrengen van de verf. Maar er zijn nog tal van andere redenen om hiervoor te opteren. De milieuadvieswinkel somt het voor u even op:

In de eerste plaats zijn natuurverven en –beitsen milieuvriendelijk. Zowel bij de productie als bij het gebruik als in de afvalfase zijn natuurverven minder milieubelastend. De grondstoffen van natuurverf zijn zoveel mogelijk natuurlijke grondstoffen die gemakkelijk weer in de milieukringloop kunnen worden opgenomen en die hernieuwbaar zijn in tegenstelling tot uitputbare grondstoffen zoals aardolie. Let wel op: Verf op waterbasis is niet noodzakelijk milieuvriendelijke verf.

De fabrikanten van natuurverf maken de samenstelling van hun verven bekend. Door deze openheid omtrent de samenstelling kan je zelf nagaan of de verf geen stoffen bevat die je gezondheid of het milieu ernstige schade kan berokkenen. De meeste fabrikanten publiceren de technische fiches via het internet.

Natuurverven en –beitsen zijn beter voor je gezondheid bij het aanbrengen van de verf. Misschien is dit voor een doe-het-zelver niet meteen iets wat direct wordt aangevoeld, maar bij beroepsschilders is duidelijk een hogere aanwezigheid van huidaandoeningen en hersenletsels vastgesteld bij gebruik van synthetische verven. Wat iedereen onmiddellijk kan vaststellen is de aangename geur van natuurverven, wat het werken ermee aangenamer maakt.

De leefkwaliteit van een geschilderde ruimte wordt ook niet nadelig beïnvloed bij het gebruik van natuurverf. De grondstoffen zorgen voor een gezondere en aangename leefomgeving. Daarenboven laten natuurverven de muren ademen, dit in tegenstelling tot de meeste synthetische muurverven. De muren behouden zo hun rol van buffer en vochtregulator voor het omgevingsvocht.

Muurverven met een synthetisch bindmiddel hebben de eigenschap dat ze statisch opladen. Er kan ‘elektriciteit’ in de lucht hangen vooral in de winter wanneer er minder wordt verlucht. De muren trekken door deze statische eigenschap ook meer stof aan en worden daardoor sneller vuil. Natuurverven zijn antistatisch en trekken geen stof aan. Ze zorgen dus niet alleen voor een gezondere leefomgeving maar zijn in die zin ook onderhoudsvriendelijker.

Natuurverven zijn intussen van gelijke en soms zelfs van betere kwaliteit dan de gewone synthetische verven. Voor de meeste toepassingen bestaat er een milieuvriendelijk en gezonder alternatief.

Het gebruik van lijnolie in veel natuurverven, zorgt er voor dat de verf duurzaam elastisch wordt. Deze natuurlijke verven vertonen minder snel scheuren en schilferen minder snel dan verven op basis van kunstharslakken.

Natuurverven zijn niet noodzakelijk duurder dan synthetische verven. Wanneer je producten van hetzelfde kwaliteitsniveau en uitstrijkvermogen met elkaar vergelijkt, ligt de kostprijs ongeveer even hoog. Wanneer je voor felle kleuren kiest, kunnen bepaalde verven wel duurder worden.

Omdat we in een huurappartement wonen willen we van de gelegenheid gebruik maken om een aantal producten reeds uit te testen vooraleer we daar in ons eigen huis mee aan de slag gaan.

In onze living hebben we geopteerd voor Eco Tinto Leemverf bij Brico. We zijn daar heel tevreden van:

 • de verf was zeer geurarm
 • de dekkingskracht was zeer goed, we hebben nergens plekken of vegen, eens het droog is, ziet het er zeer egaal uit
 • de verf staat er nu een jaar op en we zijn nog altijd even tevreden met het resultaat
 • er zijn niet superveel kleuren beschikbaar, maar we hebben zeker onze gading gevonden en hebben één muur in een heel mooi groen geverfd
 • de prijs valt heel goed mee
 • je kan de verf met ecocheques betalen
 • leemverf is vochtregulerend en ademend en zorgt zo voor een gezondere leefruimte
In onze badkamer hebben we geopteerd voor schrobvaste natuurverf bij Biohome. We hebben zeer lang moeten zoeken naar een natuurverf die geschikt was voor een badkamer, omdat deze vaak té ademend zijn voor de natte muren. De verf staat er nu twee weken op, dus onze evaluatie is hierover misschien nog niet compleet maar we zijn hier niet onverdeeld tevreden over:
 • de verf is niet geurarm, we hadden zeker niet zo’n sterke geur verwacht van een natuurverf. als je binnenkomt in ons appartement (twee weken na het verven dus) ruik je nog altijd de verf en tijdens het aanbrengen was dit zeker ook het geval
 • de dekkingskracht was gewoon, niet speciaal goed of slecht, we hebben twee lagen moeten doen en hebben een vrij egaal resultaat
 • er zijn ook hier niet superveel kleuren ter beschikking, met bijkomende beperking dat je niet te felle / donkere kleuren kan kiezen, omdat er dan teveel pigment moet gemengd worden en dit de kwaliteit van de verf nadelig beïnvloed. wij hebben gekozen voor een soort azuurblauw en zijn heel tevreden van de kleur
 • de prijs viel (heel) hard tegen: voor 5l voor 90 euro vonden wij wel veel… maar dat kwam dus doordat het schrobvaste verf was, de andere muurverven van daar zijn veel beter van prijs
 • je kan de verf eveneens met ecocheques betalen
Vragen, opmerkingen of suggesties? Shoot !

2 gedachtes over “40. Natuurverven

 1. Pingback: 105. 10 tips om ecocheques .duurzaam uit te geven « My Green Way of Life

 2. Pingback: 142. Green Way of Life bestaat 3 jaar :-) « My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s