38. U bent niet alleen !

Dat blijkt uit een artikel dat eind maart in De Standaard verscheen: ‘Ruim twee op drie koopt ecologisch’ koppen ze daar. Wel, dàt vind ik nu eens goed nieuws! En nieuws dat toch ook maar eens de kracht van de consument benadrukt. Gewoon al eens in bepaalde winkels vragen achter een ecologisch alternatief, en dit dan niet als enige doen, stemt die winkel misschien tot nadenken!
Hieronder vindt u een weerslag van het bewuste artikel, dat u eveneens hier kan nalezen.
Dankzij de groeiende bewustwording van de ‘baby-boomers’ is de Belgische markt voor duurzame en ecologische producten over haar kantelpunt heen. Dat zegt het onderzoeks- en marketingbureau C-Change op basis van een consumentenonderzoek.

Volgens C-Change passen vandaag 69% van de Belgen hun koopgedrag aan uit bezorgdheid voor mens en milieu. Vorig jaar waren dat er maar 40%. De cijfers zijn gebaseerd op een bevraging die begin maart plaatsvond bij een representatief staal van 1.045 Belgen, door iVox en Professor Verleye van UGent.

De onderzoekers onderscheiden twee soorten eco-consumenten. Enerzijds is er een groep van 38% die resoluut voor duurzaamheid kiest en daar ook de middelen en de kennis voor heeft. ‘Het zijn niet alleen de beter opgeleide en betaalde mensen, maar vooral de grote groep “babyboomers”. Op 1 jaar tijd is deze groep “intrinsiek gemotiveerden” enorm gegroeid’ , aldus Katrien Barrat van C-Change.

Een tweede grote groep van 31% heeft weliswaar minder middelen, maar kiest toch voor duurzaamheid, zeker wanneer ze de keuze hebben uit producten met gelijke prijs en kwaliteit.

C-Change gewaagt van grote verschuivingen in het effectieve koopgedrag van de Belgen. De groep die minder of anders koopt dan vroeger, is toegenomen van 39 naar 59%. Liefst 60% zegt dat ze bepaalde producten links laten liggen omwille van een gebrek aan respect voor mens, milieu of samenleving. Vorig jaar was dat maar 24%. Nog eens 41% van de Belgen zegt van winkel en/of merk veranderd te zijn omwille van duurzaamheid.

Dat de Belgen bewuster met duurzaamheid bezig zijn, blijkt ook uit de vraag of ze spontaan een duurzaam merk konden noemen. Vorig jaar kon maar 37% dat, nu is dat al 77%. De meest genoemde merken zijn Ecover, Oxfam, Max Havelaar, Miele enColruyt. Het lijstje toont aan dat het ‘duurzame merkenbewustzijn’ van de Belgen nog erg ideologisch en idealistisch gekleurd is. ‘We missen hier duidelijk meer niet-ideologische groene merken, zoals de elektriciteitsbedrijven en de fast movers die toch heel wat inspanningen doen’, zegt Barrat.

De grootste groei in bewustwording zien we in de voedings- en financiële sector (bank en verzekeringen). Ook van deze sectoren verwacht men nu duidelijk dat er iets gedaan wordt, klinkt het.

Voor bedrijven die met de verzuchtingen rekening houden, vallen er in elk geval zaken te doen. Ruim twee derde (69%) van de Belgen is immers bereid meer te betalen voor duurzame producten. Maar voorlopig gelooft de consument er nog niet echt in: driekwart van de mensen vindt dat merken hun verantwoordelijkheid nog niet even hard opnemen als zij zelf doen. Ook is er veel onvrede over het gebrek aan informatie en transparantie over het duurzaamheidsbeleid van bedrijven.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s