33. Zelf (natuurlijk) geoogst !

Omdat we aan ons project begonnen zijn met een moestuin in bakken, wil ik graag ook een paar boeken in de verf zetten die we zelf heel handig en nuttig vonden.

Een eerste boek is ‘Natuurlijk Tuinieren‘: 320 pagina’s | Reader’s Digest | mei 2006

Een fantastisch boek dat je zeker ook kan gebruiken als je een echte (en zelfs grote) tuin hebt. Je vindt er superveel tips om natuurlijk te tuinieren, mét prentjes en handige uitleg.

Volgens bol.com is het een onmisbare en praktische gids voor milieuvriendelijke tuinliefhebbers. Creëer nu een mooie vruchtbare en natuurlijke tuin met de kennis en ervaring van tuiniers van vroeger. Ontdek het geheim van fabelachtig mooie bloemen, sterke struiken, gezonde groente en heerlijk fruit – zonder agressieve chemische middelen te gebruiken. Voer elke klus in de tuin op de juiste manier uit aan de hand van meer dan 1.000 foto’s in kleur, duidelijke stap-voor-stap-instructies en adviezen die de tand des tijds hebben doorstaan. Ontdek wanneer, waar en hoe u moet snoeien, delen, bemesten, zaaien, verplanten, oogsten, leiden, uitdunnen, enten enzovoort. Profiteer van elk waardevol moment in uw tuin en volg de maandkalender die aangeeft wanneer u nuttige en aangename klussen het beste kunt doen en wanneer vruchten en groenten op hun best zijn voor de oogst. Kies milieuvriendelijke methoden om ongedierte te bestrijden en af te weren, bijvoorbeeld door combinatieteelt of door vogels en andere nuttige insecten aan te trekken.

Een tweede boek is ‘Zelf geoogst‘: 120 pagina’s | Marian Flint | 2010

Bol.com geeft een woordje uitleg: Ook zonder tuin en groene vingers kun je met de revolutionaire moestuinkistjes-methode je eigen groente kweken. Een paar kistjes, potgrond en zaden is alles wat je nodig hebt. Wat je vervolgens in de keuken doet met die giga-oogst, ook daar geeft dit boek antwoord op met kleurrijke, simpele en superlekkere recepten. Dus, handen uit de mouwen: telen, oogsten en elke dag lekker iets uit eigen kistjes eten.Met de revolutionaire moestuinkistjes methode kan iedereen – echt iedereen – moestuinieren.

Hier vind je enkele voorbeelden van pagina’s uit het boek: courgetten verbouwenradijsjes kweken

Dit is het eerste boek dat we gekocht hebben en dat ons heeft doen beslissen om er gewoon voor te gaan. Heel boeiend, maar misschien voor de meer ‘ervaren’ moestuinkistjeshouder iets te basic, iets te veel recepten en iets te weinig background informatie… Maar dat is een persoonlijke mening natuurlijk 🙂

Een derde boek is ‘Groenten en kruiden kweken in potten en bakken‘: 119 pagina’s | Deltas Centrale uitgeverij | maart 2010

Ik laat opnieuw bol.com aan het woord: Dankzij dit boek eet u binnenkort verse tomaten, courgettes, wortelen en basilicum uit uw eigen moestuin op het balkon of terras! Om groenten te kweken hebt u niet altijd een grote tuin nodig. In dit boek worden verschillende mogelijkheden beschreven voor een groentetuin op een balkon of terras. Tomaten, sla, radijsjes en aardappelen groeien evengoed in potten en plantenbakken en vormen bovendien een kleurrijke decoratie. Aan de hand van duidelijke foto’s wordt elke compositie in detail beschreven: welke planten of zaden u nodig hebt, hoe u de groenten of kruiden moet planten, welke verzorging ze vragen, wanneer u kunt oogsten… Bovendien krijgt u praktische tips voor de aanschaf van potten, plantenbakken en potgrond, voor het onderhoud van uw zelfgekweekte groenten en voor het decoratieve aspect van uw groentetuin.

Dit boek heb ik zelf nog niet gekocht, maar ik zag het liggen bij Aveve en heb er eens in gebladerd. Het staat zeker op mijn verlanglijstje!

Een vierde boek is ‘Kiemen en microgroenten‘: 80 pagina’s | Deltas Centrale uitgeverij | september 2004

Ik heb zelf ook een kiembakje en ga hiermee aan de slag, hierover later meer.

Bol.com is nog eens recensent van dienst: Gezond uit de moestuin Kiemen en microgroenten zijn trendy, decoratief, lekker en buitengewoon gezond! Redenen genoeg dus om zelf aan de slag te gaan en vol enthousiasme deze mini-gezondmakertjes te gaan kweken. Ook al hebt u alleen maar een balkon of slechts een vensterbank, in minder dan een week kunt u daarop zelf een overvloed aan vitaminen en voedingsstoffen oogsten. In dit boek beschrijft Peter Bauwens hoe eenvoudig het allemaal kan, ook zonder hulpmiddelen of ingewikkelde technieken. Op een eenvoudige manier legt hij de verschillende methoden uit om in een mum van tijd heerlijk smakend groen te kweken. U krijgt bovendien een overzicht van meer dan 40 geschikte zaden en planten, informatie over de specifieke voedingswaarden en enkele eenvoudige recepten om nog meer uit je oogst je halen. Smakelijk en gezondheid!

Dit is dan wel geen boek, maar wel een leuk filmpje over square foot gardening, iets wat min of meer op hetzelfde neerkomt als de moestuinkistjes-methode:

Een gedachte over “33. Zelf (natuurlijk) geoogst !

  1. Pingback: 34. Update moestuinkistjes « My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s