32. Volgende stap : zaaien én compost maken !

Voilà, we zijn er aan begonnen, aan ons projectje : moestuin in bakken. Eerst hebben we wijnbakken gehaald bij de Delhaize (die krijg je daar zo mee als je het eens vriendelijk vraagt). Daar hebben we van die dikke zwarte plastieken vuilzakken in gelegd en deze vastgeplakt aan de zijkanten met Duct tape afgewerkt (The Ultimate Power Tool baby 😉 ). We zijn dan zaadjes gaan kopen, waarbij we goed gelezen hebben dat de zaadjes ook voor kleinere oppervlakten geschikt waren (vaak stond er op dat het in potten kon). We hebben de bakken dan voorzien van een laag hydrokorrels als drainage. Vervolgens hebben we ze opgevuld met een mengeling van potgrond en goede compost. Sommige zaadjes hebben we rechtstreeks in de bak gezaaid, anderen staan te kiemen in onze mini-serre. Onze bakken komen dit weekend dan op een plantenrekje met drie verdiepjes, op elk verdiepje kunnen drie bakken staan. Het voordeel aan binnen je moestuintje houden, is dat je niet zo moet kijken naar wanneer je wat mag zaaien, binnen heb je altijd wel een goede temperatuur. Ons rekje zal gericht zijn naar een raam op het zuiden, om zo maximaal zon te vangen.

Foto’s volgen hier zeker nog!

Maar dat is niet alles. Omdat, als we er meer over gingen lezen, er op veel plaatsen te lezen was dat je plantjes toch wel voeding ging moeten geven, dachten we: we beginnen gewoon met een wormenbak! Spijtiggenoeg wordt zo’n wormenbak in Leuven niet door de milieudienst verkocht, terwijl in Leuven er toch wel een grotere afzetmarkt is met appartementen en huizen zonder tuin… Onze ouders wonen respectievelijk in Mechelen en Geel en daar worden ze wel via de milieudienst verkocht. Voor iets meer dan €13 waren we gesteld en konden we aan de slag.

We hebben bij onze wormenbak een boekje van Ovam gekregen over composteren aan de hand van een wormenbak, dat kan je hier in pdf consulteren. Nadat mijn vriend dit goed gelezen had zijn we aan de slag gegaan. Eerst een laag hooi en hennepstrooisel en dan een laag van 5 cm GFT (we hebben eens goed veel groentjes gereed gemaakt om aan een beginvolume groentenafval te komen). We hadden wel wat wormen meegekregen uit de compostbak van de vader van mijn vriend (dat is het beste, vergeet niet een beetje van hun omgeving – compost – mee te verhuizen). Maar omdat we niet echt veel wormen hadden, zijn we op zoek gegaan naar compostwormen.

Onze eerste ervaring hiermee was direct de goede en daarom is een beetje reclame zeker op zijn plaats! Op de website van De Levende Tuin kan je allerhande wormen kopen, waaronder ook een portie compostwormen. Je kan meteen een Compost starterspakket kopen, dat €10 kost. Dit bevat een halve kilogram GFT-verwerkende macro-organismen waaronder dus de compostwormen van verschillende ouderdom en wormeieren. Daarnaast bevat het ook specifieke enzymen, spore-elementen en micro-organismen die instaan voor een betere compostering. Tot slot zit er 1 kg basisvoedsel in zowel voor de volwassen wormen als de jonge wormen die pas uit het ei komen. Je kan het pakket ook laten opsturen (daar hebben wij voor gekozen). Vandaag is het pakket aangekomen en we hebben deze dus toegevoegd aan onze wormenbak. Als je beslist ook via hen een starterspakket aan te kopen, steun je ook de vzw Andromeda die kinderen helpt die een moeilijke periode doormaken, om zich te ontwikkelen tot zelfbewuste individuen. Dat doen ze door een aangepast programma met en rond paarden.

Het fijne is dat je zo dus niet alleen compost maakt, maar ook percolaat. Wekelijks zal er wat vocht (percolaat) in de onderste bak beschikbaar zijn, die je aftapt. Aangelengd met water is dit schitterend voedsel voor kamer- en balkonplanten. De verhouding is 10% percolaat en 90% water.

Voilà, het is een hele post geworden, maar je merkt dat er veel te vertellen was! Vanaf nu zullen we hier ook updates posten over het verdere verloop van ons project (zowel de moestuin in bakken als de wormenbak).

2 gedachtes over “32. Volgende stap : zaaien én compost maken !

  1. Pingback: 39. Update van onze wormenbak :-) « My Green Way of Life

  2. Pingback: 103. Juni compostmaand « My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s