29. Achterhaal de betekenis van een label

Dat groen ‘in’ is tegenwoordig, hoef je niet meer aan veel mensen uit te leggen. Natuurlijk hebben ook grote bedrijven dit begrepen. Er worden dan labels op de producten gezet die de consument moeten overtuigen om dat product te kopen, omdat het gezond, bio, natuurlijk, … is. Het probleem is dat er tegenwoordig dermate veel labels zijn dat je het groene bos niet meer door de bomen ziet… Sommige labels zijn officieel erkend en garanderen echt bepaalde normen wanneer ze op producten staan, maar andere zijn eigenlijk absoluut waardeloos en zien er gewoon ‘groen’ uit.

Een voorbeeldje hiervan is de Persil Eco Power. Op hun website staat te lezen: “In 2010 gaat Persil nog een stap verder met Persil Eco Power. Persil Eco Power zorgt namelijk voor een intens schoon wasresultaat met een minimale belasting voor het milieu. 100% van de oppervlakte actieve stoffen zijn biologisch afbreekbaar en van plantaardige oorsprong.”

Maar wanneer je een klein onderzoekje voert kom je al snel uit dat dat helemaal niet speciaal is! Integendeel, van alle wasproducten op de markt zijn 100% van de oppervlakteactieve stoffen biologisch afbreekbaar, omdat ze dat wettelijk verplicht zijn. Producenten zijn wettelijk verplicht om schoonmaakmiddelen op de markt te brengen waarvan de detergenten totaal afbreekbaar zijn. Deze verplichting geldt enkel voor het detergent (= tenside of oppervlakteactieve stof) en niet voor de talrijke andere ingrediënten in het schoonmaakmiddel, die eveneens een belasting voor het milieu kunnen vormen. Op de Milieukoopwijzer leggen ze daarom (begrijpelijk) de lat voor de beste producten wat hoger: van de beste producten verwachten ze dat ze een hogere afbreekbaarheid halen dan 60% op 28 dagen en dat de totale afbreekbaarheid van de andere grondstoffen of van het eindproduct ook goed zitten.

Hét voorbeeld waarbij de consument die zich niet heeft geïnformeerd zich gemakkelijk laat misleiden door middel van greenwashing.

Een perfecte website om eens uit te zoeken welk label nu echt staat voor bepaalde kwaliteits- en duurzaamheidseisen is www.labelinfo.be. Deze website helpt je doorheen de wirwar van labels. Hij wordt steeds up to date gehouden en zal in de toekomst nog verder worden uitgebreid. Je kan de labels opzoeken op afbeelding of volgens productgroep waarvoor je een label wil checken. De productgroepen zijn algemeen – bouwen – geld – huishoudelijke toestellen – lifestyle – multimedia en communicatie – onderhoudsproducten – reizen. Ik vind persoonlijk het zoeken op productgroep het handigst omdat je zo direct een vergelijkend overzicht krijgt van de labels in die productgroep.

Deze labeldatabank is een een initiatief van Netwerk Bewust Verbruiken vzw in samenwerking met OIVO en Ecoconso, met de steun van de Cel Sociale Economie, de POD DO en de FOD Leefmilieu.

Vanaf 1 juli verplicht de Europese Unie het gebruik van een nieuw Europees Biolabel. Het label werd geselecteerd uit meer dan 3000 inzendingen van designstudenten. Het logo geeft aan dat de producten voor minimaal 95% uit biologische ingrediëntenbestaan en geproduceerd zijn zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Verder is het verboden  kunstmatige geur-, kleur- of smaakstoffen toe te voegen of genetisch genetisch gemodificeerde ingrediënten te gebruiken. Al deze voorwaarden worden gegarandeerd door een systeem van onafhankelijke controle-organisatiesdie op regelmatige basis steekproeven uitvoeren.
Het label is verplicht op alle voorverpakte producten geproduceerd na 1 juli en zal dus langzaam maar zeker de winkelrekken veroveren. Voor verse producten zal dit proces erg snel verlopen. Voor conserven en andere producten die langer bewaard kunnen worden, zal de consument mogelijk enkele maanden moeten wachten alvorens hij het label ziet opduiken op zijn favoriete product. Geen nood trouwens voor de consumenten die op zoek gaan naar het Biogarantie label. Dit label wordt niet afgeschaft maar mag gewoon naast het Europese biolabelop het etiket prijken.

bron

Naast het herkennen van labels is ook het herkennen van terminologie belangrijk. Meer info over gehanteerde terminologie en welke woorden inhoudelijk ergens voor staan, kan je lezen in een vorige post van mij: 6. Terminologie.

Een gedachte over “29. Achterhaal de betekenis van een label

  1. Pingback: 2010 overzicht « My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s