28. Wat is jouw ecologische (voedsel)voetafdruk?

Om te achterhalen hoe duurzaam jij nu net leeft, worden er tal van calculators uitgewerkt.

Een ondertussen bekende calculator is deze van de ecologische voetafdruk. Vruchtbare grond, fossiele brandstoffen, water, propere lucht, plaats om afval te stockeren,… het is allemaal slechts in beperkte mate beschikbaar. De ecologische voetafdruk geeft aan hoeveel oppervlakte er gebruikt wordt. Rekening houdend met de huidige wereldbevolking en de beschikbare reserves is er 2,1 hectaren beschikbaar per persoon. Dit is het eerlijk aarde aandeel. Toch gebruiken we wereldwijd meer dan de aarde aankan en zijn we dus niet duurzaam bezig. Door het berekenen van je ecologische voetafdruk kom je te weten wat jouw impact op het milieu is.

Op de website van Ecolife kan je met twee calculators (de WWF calculator en Iedereen eco) je ecologische voetafdruk berekenen. Helemaal precies zijn zulke calculators natuurlijk niet, maar het geeft je wel een beeld van de manier waarop je leeft en welke aspecten ervan vatbaar zijn voor verbetering, welke aspecten aanzienlijk kunnen verbeterd worden met een (minimale) inspanning.

Een misschien minder bekende variant is de voedselvoetafdruk. Immers, voedsel vormt een derde van onze ecologische voetafdruk. Persoonlijk vind ik het vrij gemakkelijk om hier goed op te scoren. Wanneer je op een paar zaken let wanneer je voedsel aankoopt en bereidt, kan je een heel verschil maken. Je voedselvoetafdruk kan je hier berekenen: www.voedselvoetafdruk.be.

Mijn ecologische voetafdruk bedraagt: 2,2 hectare (die van de gemiddelde Belg bedraagt 5,1 hectare). Voorlopig scoren we dus wel goed, al zullen bepaalde aspecten niet even gemakkelijk zijn als je aan een gezinnetje begint (bv. auto). Mijn voedselvoetafdruk bedraagt: 0,82 hectare (die van de gemiddelde Belg bedraagt 1,5 hectare). Ik denk dat we hier eigenlijk zeker nog ruimte hebben voor verbetering, maar alles stap voor stap hé 🙂

Als je één van beide afdrukken hebt berekend, laat je ze maar weten via een reactie!

5 gedachtes over “28. Wat is jouw ecologische (voedsel)voetafdruk?

  1. Ik heb 3.2 voor de ecologische (WWF) en 0.92 voor de voedselafdruk. Er was wel soms geen antwoord dat echt goed paste, “ik rij alleen in het weekend met de auto” stond er niet tussen :p

  2. Pingback: 2010 overzicht « My Green Way of Life

  3. Pingback: 71. Wat is jouw watervoetafdruk? « My Green Way of Life

  4. Pingback: 73. Dagen zonder vlees « My Green Way of Life

  5. Pingback: 142. Green Way of Life bestaat 3 jaar :-) « My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s