27. Weet welke vis je eet!

WWF publiceert een zakgidsje dat consumenten moet helpen bij hun visaankopen. Met deze VISwijzer in de hand kan de consument meteen nagaan of de vis die hij wil kopen al dan niet duurzaam gevangen is. Vaak zijn de vissoorten die we het liefst op ons bord krijgen, afkomstig van visvangsten die destructief, illegaal en weinig rendabel zijn. WWF trekt aan de alarmbel om te beletten dat wij de generaties na ons leeggeplunderde zeeรซn nalaten.

Ondertussen zijn de initiatiefnemers al aan een derde, geรผpdate versie toe. Ik vind het superhandig: ik steek het in mijn portemonnee en wanneer ik ga winkelen, kijk ik snel even welke vis (ook afhankelijk waar de vis gevangen is) ik best kan kiezen om op die manier te kiezen voor een vis die niet zo overbevist wordt, of op een duurzame manier bevist wordt. Duurzame visserij zorgt dat vispopulaties gezond blijven of zich kunnen herstellen en maakt gebruik van vistechnieken waarbij de kans op bijvangst sterk afneemt en de zeebodem gespaard blijft. Duurzame visserij is dus niet alleen noodzakelijk voor het behoud van de vis, maar ook voor het behoud van de vissector. Door vis te kopen die op een verantwoorde manier is gevangen, beloont u vissers die duurzamer vissen en draagt u bij aan de bescherming van de natuur onder water.

Sinds 1997 bestaat er een label dat duurzame visvangsten onderscheidt: het MSC-label (Marine Stewardship Council). De Marine Stewardship Council is een onafhankelijke internationale organisatie die duurzame visvangsten certificeert. Zij garandeert dat producten die het MSC-label dragen, verkregen werden met respect voor het milieu en niet hebben bijgedragen tot de overbevissing. Wanneer je dus een vis in de winkelrekken ziet met dit label, weet je zeker dat dit een goede keuze is!

Het logo is nog niet even bekend als het FSC-label voor hout, maar is wel aan een opmars bezig. Meer info over het logo vind je op hun website: http://www.msc.org/nl


De viswijzer zelf kan je hier downloaden, afdrukken, plooien volgens de richtlijnen en klaar ben je, om in de toekomst te zorgen dat je op een bewustere manier vis kan consumeren, zonder dat dit noodzakelijk nefast moet zijn voor de instandhouding van het visbestand. Mensen met een iPhone kunnen de applicatie hier downloaden.
2 gedachtes over “27. Weet welke vis je eet!

  1. Goed om almaar uit te dragen, dat mensen bewuster dienen te gaan leven, willen we overleven!!

    De kracht van de herhaling ๐Ÿ™‚

    Zonnige Groet van
    Marie-Bernadette

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s