24. Schakel over op groene stroom!

Vandaag kopt De Standaard: “Meer Vlamingen veranderen van energieleverancier”. En effectief, door de eenmaking van de Europese energiemarkt is dat thans kinderspel!

Veel verbruikers zijn groene stroom gunstig gezind, maar de overstap naar een andere energieleverancier schrikt hen soms af. Zij ergeren zich aan de prijsstijgingen van energie of aan de verwarrende informatie die hun energieproducent geeft. Misschien is het dus gewoon tijd om over te schakelen op een andere producent. Onder meer de VREG en Greenpeace helpen je daarbij met informatie, zodat je een bewuste keuze kan maken. Elektriciteit op basis van kernenergie of steenkool is erg vervuilend. Steenkoolcentrales stoten massaal veel CO2 uit. Zo dragen ze bij tot de klimaatverandering. Kernenergie creëert hoog radioactief afval, waar onze aarde nog miljoenen jaren mee opgescheept zit.

bron: Netwerk Bewust Verbruiken

Aangezien wij binnenkort gaan verhuizen moesten we een beslissing nemen: het huidige contract van de gas- en elektriciteitsleverancier overnemen, of een contract met een nieuwe leverancier afsluiten. Toen we informeerden en te weten kwamen dat de huidige huurders Electrabel als leverancier hadden, was de keuze zeer snel gemaakt. Immers, de zogenaamde groene energie van Electrabel is verre van groen… Zie daarvoor onderstaand filmpje van Greenpeace:

Of je nu een eerste keer een leverancier moet kiezen, dan wel wil overschakelen, zijn er twee oordelen waar je beroep op kan doen. Eerst en vooral is er het klassement van Greenpeace. Alle leveranciers worden ingedeeld in groene, oranje of rode categorieën. Sedert 2003 is er een langzame maar duidelijke trend naar een groener aanbod. Absolute voorlopers in het klassement zijn Ecopower en Wase Wind, gevolgd door nieuwkomer Belpower. Het klassement kan je hier bekijken. Vervolgens is er de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Door op hun website (klik hier) enkele simpele vragen in te vullen kan je heel eenvoudig alle tarieven vergelijken.

Wij hebben de prijs gekoppeld aan een groene leverancier en zijn zo bij Lampiris uitgekomen. Zij scoren zeer goed qua prijs en staan ook in het klassement betrekkelijk goed. Dankzij Power4You krijgen we bij Lampiris zelfs nog een korting van 2,5% op onze energie en een korting van 15 euro op het jaarlijks abonnement per meter!

Op deze manier hoef je helemaal niet meer te betalen (integendeel!) en draag je toch je steentje bij aan een duurzamere, milieuvriendelijkere samenleving!

* houd er wel rekening mee dat je bij de meeste leveranciers een opzegtermijn hebt, bekijk dit dus even voor je overschakelt!

Een gedachte over “24. Schakel over op groene stroom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s