15. Koop ethisch in je supermarkt

Ethisch gehalte supermarkten onder de loep

Test-Aankoop evalueert de ethische initiatieven van de supermarkten en concludeert dat rechtvaardige commerciële relaties verzoenbaar zijn met interessante prijzen. Test-Aankoop onderzocht het sociaal engagement van supermarkten en de wijze waarop zij omspringen met leveranciers van voedingsproducten uit zuiderse landen voor hun eigen merken. Geen enkele keten lost de verwachtingen volledig in, sommigen zijn op goede weg.

9 ketens hebben samen 80% marktaandeel voor de voedingsmiddelendistributie in België: Aldi, Carrefour, Colruyt, Cora, Delhaize, Intermarché, Lidl, Makro en Spar. Zij hebben een enorme macht om prijzen en voorwaarden te onderhandelen met hun leveranciers, aldus Test-Aankoop. De verantwoordelijkheid voor hun eigen merken is nog groter. Teneinde misbruiken te vermijden moeten de supermarkten zorgen voor evenwichtige voorwaarden in hun contracten evenals een extern transparant controlesysteem.

Test-Aankoop stelde vast dat geen enkele van de onderzochte supermarktketens de verwachtingen kon invullen wat betreft de controle van het respecteren van de mensenrechten in het ganse bevoorradingsproces.

Toch zijn een aantal supermarkten op goede weg: Colruyt krijgt de beste punten, op de voet gevolgd door Carrefour. Delhaize is dan weer het best geplaatst wat het aanbieden van erkende ethisch verantwoorde producten betreft. Het feit dat Colruyt als meest voordelige uit de jaarlijkse supermarktenquête (merkproducten en eersteprijsproducten, oktober 2009) komt, toont aan dat rechtvaardige commerciële relaties niet noodzakelijk leiden tot hogere prijzen. Teleurstellend is dat het onmogelijk is ethisch te shoppen bij Aldi, terwijl zijn directe concurrent Lidl vooruitgang heeft geboekt sinds het laatste onderzoek uit 2006.

bron: Netwerk bewust verbruiken

voor het volledige artikel: Testaankoop

Het is inderdaad een feit dat we ons als consument vaak niet voldoende bewust zijn van de macht die we hebben. Denk hierbij maar aan Facebookpagina’s die bepaalde wanpraktijken van een bedrijf aanklagen en in een mum van tijd 100.000den leden hebben, en er zo voor zorgen dat deze stoppen. Maar ook door gewoon bewust te consumeren kan je als consument heel wat bereiken. Zo kopen wij om de twee weken al onze inkopen zowel bij Colruyt als BioPlanet. Ik ben een enorme fan van BioPlanet, dat ook van Colruyt is. In deze biosupermarkt biedt men u meer dan 7.000 referenties aan: 100 % biologische voedingsproducten en ecologische niet-voedingsartikelen, en dat alles verzameld onder één dak. Bovendien kunt u uw bioboodschappen via internet doen en ze dicht bij u laten leveren, in de Colruyt-winkel van uw keuze (meer dan 180 winkels in België). (Voor meer informatie, klik hier) Het spijtige is dat veel mensen nog altijd graag ‘fysiek’ winkelen en er nog niet zo heel veel BioPlanets zijn (in Brugge, Mechelen, Dilbeek, Gent, Kortrijk en Turnhout). Gelukkig ben ik om de twee weken in Mechelen en maak ik van de gelegenheid gebruik om dan weer een voorraadje in te slaan. Door bepaalde producten te consumeren en anderen te weren, kan je echt zorgen voor beweging op de markt. Dat zal er ongetwijfeld toe leiden dat er meer BioPlanets zullen worden gebouwd, maar zal er ook voor zorgen dat de gewone supermarkt de hete adem van de consument in de nek voelt en op die manier duurzamere keuzes zal maken.

Nog een stap verder is dan CarrotMob, waar je in onderstaand prentje de basis van uitgelegd krijgt. (bron: vlaanderen.carrotmob.org) Ik zal hier in de toekomst zeker nog eens een post aan wijden, al geef ik eerlijk toe dat ik dit concept op dit moment (voor mezelf) nog iets te verregaand vind.

2 gedachtes over “15. Koop ethisch in je supermarkt

  1. Dit wist je misschien al, maar toch: ik moest pas wat verder op de Tiensesteenweg zijn dan gewoonlijk, en ik zag dat ze daar ook ergens een BioPlanet aan ’t zetten zijn. Dus je kan binnenkort misschien ook in in Leuven gaan.

    • inderdaad ik heb het ook gezien 🙂 aangezien wij in de Tiensestraat gaan wonen is dat dus echt wel super! ze gaan open in oktober! Naast Brugge, Mechelen, Dilbeek, Gent, Kortrijk en Turnhout komt er nu dus ook één in Leuven, feest!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s