12. Sorteren & recycleren

Vandaag worden een stuk meer verpakkingen geproduceerd dan 50 jaar geleden. Dankzij die verpakkingen blijven producten beter bewaard, wat leidt tot minderverspilling en een verhoogde voedselveiligheid. Maar de vele verpakkingen moeten ook verwerkt worden, liefst met een zo klein mogelijke impact op het milieu. Sorteren en recycleren van verpakkingsafval helpt om duurzaam om te gaan met natuurlijke grondstoffen, bespaart energie, gaat de opwarming van de aarde tegen én stimuleert de economie.Er zijn verschillende redenen om goed te sorteren. Je kan het uit volle overtuiging voor het milieu doen, maar als je daar niet in slaagt, kan de financiële kant misschien wél een rol spelen. Als je immers heel goed sorteert, kan je echt veel geld besparen op huisvuilzakken. Hieronder zet ik even op een rijtje welke (al dan niet evidente) zaken je gemakkelijk kan sorteren, en zo dus besparen op je huisvuilzakken. Op het eerste zicht lijken dit misschien kleine dingen, maar wanneer je dit wat systematisch toepast, zal je al snel merken dat je huisvuilzak minder snel gevuld is! Ik zal deze post proberen aan te vullen naarmate ik meer dingen ontdek die je uit je huisvuilzak kan houden.

 • PMD
  Het lijkt misschien heel evident, maar bekijk eens goed wat er nu juist allemaal in die PMD-zak mag. Je zou verschieten dat daar meer (soms misschien ook minder) in mag dan je denkt! Wanneer je dit goed weet, kan je er voor zorgen dat geen enkel PMD nog in de huisvuilzak belandt!
 • Papier en karton
  Dit is iets dat ik thuis bijvoorbeeld heel erg merk. Papier en karton wordt vaak in eerste instantie in verband gebracht met de werkplek. Maar ook in bijvoorbeeld de keuken of de badkamer heb je vaak kartonnen afval. Vaak belandt dat daar dan gewoon mee in de huisvuilzak, wat eigenlijk zonde is. Papier en karton kan zeer goed gerecycleerd worden, en daarnaast neemt dit vaak onnodig veel plaats in in je huisvuilzak.
 • Batterijen
  Het lijkt weeral heel evident, maar het is tegelijk ook heel belangrijk. Vandaag zijn er meer dan 20.000 inzamelpunten waar gebruikte batterijen of zaklampen gratis kunnen worden gedeponeerd en hun aantal blijft gestaag aangroeien. Het gaat onder meer om duizenden hyper- en supermarkten en andere voedingszaken, bij juweliers, fotoshops, doe-het-zelf-, speelgoed-, elektrowinkels, apothekers, enz., alsook talrijke scholen, publieke en private instellingen, zonder de gemeentelijke containerparken te vergeten.
 • Brita filters
  Wanneer je Brita filters gebruikt, hoef je deze helemaal niet gewoon in de vuilzak te gooien. Je kan ze bijhouden en gewoon in de inzamelbakken deponeren. Deze inzamelbakken staan heel vaak op plaatsen waar zulke filters ook effectief verkocht worden. Sinds 1992 kunnen immers alle onderdelen van de filterpatronen volledig worden opgewerkt en kunnen de materialen worden gerecycleerd.
 • Kurken
  Jaarlijks worden in België ongeveer 180 miljoen flessen ontkurkt. De meeste kurken belanden vervolgens in de afvalbak, maar voor hen die het milieu een warm hart toedragen is er nu een alternatief: de recyclage door het verwerkingscentrum van de v.z.w. Le Petit Liège. In deze kleine eenheid met sociaal doel worden de ingezamelde kurken vermalen, gegranuleerd en gebruikt als biologisch isolatiemateriaal. Op hun website kan je even kijken waar het dichtst bijzijnde inzamelpunt is. Om maar even een voorbeeld te geven: ik zocht een inzamelpunt in Leuven en vond er direct 4. Een inzamelpunt in jouw buurt vinden, mag dus geen probleem zijn! [update: Le Petit Liège is overgenomen door De Vlaspit]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s