10. Duurzaam sparen en beleggen

Je hebt bijna dagelijks met geld te maken, of je dat nu liever wil of niet. Om dat dan goed te besteden kan je verschillende tips in acht nemen. Maar ook voor je het uitgeeft, kan je al op een duurzame manier sparen (en beleggen). Wij hebben een spaarrekening bij Triodos Bank, zij staan voor duurzaam rendement dat als volgt op hun website www.triodos.be wordt uitgelegd:

  • Uw spaargeld dient enkel voor de financiering van concrete projecten met sociale, ecologische of culturele meerwaarde
  • Onze transparantie is een garantie voor uw veiligheid: u weet welke projecten wij financieren
  • U beschikt over een flexibele spaarrekening met een evenwichtig rendement

En dat wij lang niet de enigen zijn met zo’n rekening, bewijzen de cijfers: in 2009 kon de Triodos Groep een groei van maar liefst 30% laten optekenen.

Triodos Bank financiert bedrijven, instellingen en projecten die meerwaarde creëren in duurzame sectoren zoals:  hiernieuwbare energie, sociale economie, kunst en cultuur, en milieubescherming. Daarnaast zet de bank haar bancaire kennis in op het gebied van ontwikkelingssamenwerking via het beheer van microfinancieringsfondsen. Triodos Bank is eveneens mede-oprichter van BELSIF, Belgian Sustainability and Socially Responsible Investment Forum, SVNE, Social Venture Network Europe, en INAISE, een internationaal netwerk van financiële instellingen die actief zijn in de sociale economie. Een overzicht van de projecten en organisaties die zij financieren.

Triodos Bank heeft geen fysieke kantoren, je doet eigenlijk alles online: je opent je rekening online en beheert deze ook online. Spijtiggenoeg is er (voorlopig) nog geen zichtrekening bij Triodos mogelijk, zodat je nog verplicht bent om een zichtrekening bij een andere bank te hebben. Van zodra Triodos een zichtrekening heeft, zullen wij alvast één van de eersten zijn om al ons geld naar Triodos over te brengen. Want geef nu toe, wat is er gemakkelijker dan duurzame projecten steunen via het geld dat op je spaarrekening staat? Een extra voordeel is dat een spaarrekening bij Triodos hetzelfde rendement biedt als bij andere grootbanken.

Naast verschillende spaarrekeningen kan je ook kiezen om je geld te beleggen bij Triodos Bank. Via een Triodos beleggingsfonds kan je beleggen in aandelen van beursgenoteerde bedrijven of in obligaties van bedrijven of publieke overheden. Een duurzame en financiële analyse bepaalt welke bedrijven dat juist zijn. Met certificaten van aandelen Triodos Bank investeert u rechtstreeks in het kapitaal van een vernieuwende en duurzame bank. En dat beleggen bij Triodos Bank geen slechte keuze is bewijst de manier waarop zij uit de financiële crisis zijn gekomen: alleen maar beter en hun betrouwbaarheid werd eens te meer aangetoond.

Bij Triodos Bank is het aantal nieuwe klanten vorig jaar opvallend fors toegenomen. ‘Het is duidelijk dat de financiële crisis voor heel wat nieuwe klanten de aanleiding is geweest om de stap te doen naar onze bank’, zegt directeur Olivier Marquet. ‘Onze reputatie en visibiliteit zijn sterk toegenomen. Klanten prijzen ons aan bij kennissen, familieleden en buren.’ Triodos financiert alleen projecten met een maatschappelijk, cultureel of milieugerelateerd belang. ‘Onze ervaring op dat vlak speelt nu in ons voordeel. Zo zijn wij in de Benelux de grootste financier van windenergie.’

[…] Naar de oorzaak voor dat plotse succes hoeven we niet lang te zoeken. Als Triodos hield zich als een van de weinige banken altijd afzijdig van de afgeleide producten die tal van grote instellingen in stormweer hebben gebracht. Uit principe belegt de bank geen geld in producten zonder gezicht, zoals herverpakte hypotheekleningen. ‘We financieren alleen projecten waarvan we de initiatiefnemers bij naam en gezicht kennen’, zegt Marquet.

bron: De Standaard

Tot slot biedt Triodos een zeer interessant Passief Hypothecair Woonkrediet aan. Zij integreert als eerste bank in België de werkingskosten en de energieprijzen in de hypothecaire lening. Met andere woorden, Triodos Bank houdt rekening met de toekomstige energiebesparing en de fiscale bonus bij het bepalen van de terugbetalingscapaciteit van de kandidaat-bouwer. Maar ook bouwheren die duurzaam willen bouwen en wonen kunnen bij Triodos terecht.

Update: Netwerk Vlaanderen heeft een klassement van de grootste banken in België. De rangschikking baseert zich op een onderzoek naar hun beleid. Daaruit blijkt dat klanten van grootbanken een hoog risico lopen op schadelijke investeringen. Bij Fortis, AXA en Citibank lopen klanten een zeer hoog risico. KBC, Dexia en ING scoren iets beter, Deutsche Bank scoort het allerslechtst. Van de onderzochte banken doet enkel Triodos het goed. Het risico op schadelijke investeringen is er laag.

Update: Aangezien we binnenkort gaan verhuizen moesten we een geblokkeerde rekening op naam van de huurder (wij dus) openen. Nadat we een mailtje hadden gestuurd naar Triodos om te vragen of dit mogelijk was, kregen we zeer snel antwoord. We vulden de doorgemailde papieren in drievoud in en stuurden ze op. In geen tijd lagen de papieren bij ons in de bus met het rekeningnummer waarop we de waarborg moesten storten. Nu we dit gedaan hebben, wordt zowel de verhuurder als de huurder hier nog eens officieel van op de hoogte gebracht. Alles was tot in de puntjes oké (zelfs toen ik 4x mailde met een klein stom vraagje omdat we nog niet gedomicilieerd zijn op dat adres en dergelijke, kreeg ik telkens de dag zelf nog een antwoord). Het volgende bewijs voor ons dat we bij de goede bank zitten!

4 gedachtes over “10. Duurzaam sparen en beleggen

  1. Pingback: 2010 overzicht « My Green Way of Life

  2. Pingback: 64. U heeft meer macht dan u denkt! « My Green Way of Life

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s