9. Kindslavernij lust ik niet!

Iedereen eet graag af en toe een stuk chocolade. Maar chocolade smaakt niet voor iedereen even zoet. Op de West-Afrikaanse cacaoplantages werken naar schatting meer dan honderdduizend kinderen onder extreme omstandigheden. Meer dan tienduizend kinderen werken er als kindslaven. Oxfam-Wereldwinkels wil in 2010 iedereen hierover informeren, en vraagt actie van de overheid, de bedrijven en de consument. Op 11 februari 2010 ondertekenden Jos Geysels en Gerard Alsteens (GAL) als eersten van een lange lijst personaliteiten het verzoekschrift gericht aan het Vlaams Parlement.

De beste garantie op kindvriendelijke chocolade is fairtrade, omdat het zowel kindslavernij bestrijdt als de extreme armoede die aan de basis ligt van dergelijke praktijken. De sociale fairtradecriteria stellen dat kindslavernij en de andere ergste vormen van kinderarbeid niet toegestaan zijn bij de fairtradepartners. Oxfam-Wereldwinkels vraagt aan de consument, de chocoladebedrijven en de overheid om te kiezen voor fairtrade. Ook vragen ze aan de chocoladebedrijven in België dat ze met hun volledige aanbod op fairtrade overschakelen.

Door meer fairtradechocolade te kopen en te eten, kiest de consument voor meer rechtvaardigheid. Oxfam-Wereldwinkels vraagt tot slot dat de overheid haar voorbeeldfunctie waarmaakt en een duidelijk beleid ontwikkelt tegen de ergste vormen van kinderarbeid in de cacaosector.

Meer info op www.kindslavernijlustikniet.be

Een gedachte over “9. Kindslavernij lust ik niet!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s