8. Veggie (al is het maar voor een dag)

Vanuit Gent kwam Donderdag Veggiedag aanwaaien, zelfs al naar de scholen en bedrijven daar.

In mei ‘09 roept Stad Gent Donderdag uit tot officiële Veggiedag. Daarmee neemt Stad Gent, één van de 370 Europese klimaatsteden, een grote stap in haar engagement om verder te gaan dan de nationale en Europese klimaatdoelstellingen. Veeteelt is immers verantwoordelijk voor wel 18% van de globale broeikasgasuitstoot. Deze campagne, waarin de Gentse milieu- en gezondheidsdienst, samen met EVA vzw het voortouw nemen, is een primeur, want nooit eerder nam een stad een dergelijk initiatief. Hopelijk zal Gent hierin gevolgd worden door vele andere Europese steden.

bron: www.donderdagveggiedag.be

Mijn vriend en ik proberen de hele werkweek veggie te eten (zolang we in het weekend meestal thuis eten willen we deze eis thuis niet opleggen). Toch kook ik dan soms voor hen in het weekend eens een veggie recept (dat hen al altijd heel erg bevallen is), waardoor ze ook leren dat veggie echt heel lekker kan zijn en zeker niet ingewikkeld hoeft te zijn. Volgens een duidelijk overzicht van EVA zijn er 4 grote redenen waarom je kan/moet kiezen voor veggie (al was het maar een dag).

Klik op de links om er meer over te lezen:

 • Voor je gezondheid
  Het gaat dan onder meer om bewezen positieve correlaties tussen vegetarisme en hart- en vaatziekten, kanker, zwaarlijvigheid en suikerziekte. Maar er zijn nog meer voordelen aan een vegetarisch voedingspatroon.
 • Voor dieren
  Het huidige gebrek aan contact met de natuur en het plattelandsleven is waarschijnlijk mede verantwoordelijk voor het verdwijnen van de link tussen het leven van een dier en onze maaltijden. De manier waarop dieren in de intensieve veeteelt niet langer als een wezen, maar vanaf de geboorte als een product worden aanschouwd, is soms hemeltergend.. Daarnaast heeft de consumptie van vlees en andere dierlijke producten sinds 1950 een explosieve groei gekend, met als grootste verbruikers de V.S., de Europese Unie, China en Brazilië.
 • Voor je medemens
  Ongeveer 1 miljard mensen – zowat een zesde van de wereldbevolking – is ondervoed, waaronder 200 miljoen kinderen. Elk jaar sterven meer dan 6 miljoen kinderen aan de gevolgen van ondervoeding. De hongerdood slaat elke 3,6 seconden toe. Ondertussen leven 1,3 miljard runderen, 0,9 miljard varkens, 1,8 miljard schapen en geiten, en 14,1 miljard kippen van ongeveer 76% van alle landbouwgrond op onze planeet.Bovendien wordt gemiddeld 44% van alle graangewassen in de wereld gebruikt als veevoeder. Globaal gezien neemt de teelt van veevoedergewassen (andere dan grassen) ongeveer een kwart van alle beschikbare akkerland in. Op deze gronden kan in vele gevallen plantaardig voedsel voor menselijke consumptie verbouwd worden.
 • Voor het milieu
  Het lijdt weinig twijfel dat de 1,3 miljard runderen, 0,9 miljard varkens, 1,8 miljard schapen en geiten, en 14,1 miljard kippen op de wereld een zware “ecologische voetafdruk” kunnen achterlaten. Over het algemeen is de productie van vlees meer milieubelastend dan de productie van plantaardige producten. Veeteelt vraagt veel grond, water en energie, en draagt in belangrijke mate bij tot ontbossing, bodemerosie, klimaatswijzigingen door het broeikaseffect, vermesting, verzuring, watervervuiling en het verlies aan biodiversiteit.

In Groot Brittannië geraken ze ook meer en meer overtuigd van deze wijziging in ons voedingspatroon. “What a difference a day makes” is de titel en het hoofdthema van een prachtig gemaakt filmpje gelanceerd door een nationale campagne groep, Animal Aid genaamd. Hieronder kan je hun filmpje zien:

Dat veggie koken in het begin wel wat extra aandacht vergt zal ik niet ontkennen. Maar je vindt tegenwoordig her en der heel veel lekkere receptjes, zonder dat deze 101 moeilijke ingrediënten moeten bevatten. Er zijn al eens recepten die wat meer kunde vereisen, maar dat kan je stap voor stap opbouwen! Dat vegetarisch zijn niet impliceert dat je elke dag kaas op je boterham moet doen, kan je ontdekken in deze heel boeiende en warm (of desgevallend koud) aanbevolen gids van EVA. Twee tips (kookboeken) die ik je tot slot nog wil meegeven zijn De Vegetarische Studentenkookgids en De Dikke Vegetariër. De eerste is iets eenvoudiger, de tweede is niet per sé moeilijker maar héél uitgebreid en dat maakt dit kookboek zeker ook heel aantrekkelijk. De Dikke Vegetariër kan je gaan afhalen bij EVA met zo’n €15 korting op de gewone winkelprijs. Als je zelf niet in Gent woont, is het misschien eens nuttig om een kennis die daar woont aan te spreken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s