7. Water drinken

Dat we spaarzaam moeten zijn met water, is inmiddels voor velen wel duidelijk. Maar ook op vlak van drinkwater kan je nog het verschil maken. Je moet uiteraard veel drinken, dat is gezond voor je. Maar bedenk wel wàt je drinkt: immers, als elke druppel water die je drinkt uit een PET-fles(je) komt, dan krijg je al gauw een snel gevulde PMD-zak.

In Nederland bestaat er een heel goed systeem: Je koopt je water, limonade e.d. en betaalt daar statiegeld op. De flessen worden hergebruikt en zijn daardoor milieuvriendelijker als glazen flessen en éénmalige PET-flessen.

In België is dat geen optie, tenzij je dicht bij de Nederlandse grens woont. Daarom maken wij gebruik van een Brita-waterfilter. Deze filtert eigenlijk in vier stappen, de uitleg vond ik op hun website:

Stap 1 Intensieve voorfiltratie

In de eerste stap stroomt het water door een fijne zeef. Dit is de prefiltratie. De zeef houdt kleine deeltjes in het kraanwater tegen.

Stap 2 Filtratie met ionenwisselaar
Nu worden de harskorreltjes actief! Hierdoor wordt de kalk (carbonaathardheid) gefilterd, die de waterkwaliteit beïnvloedt en die tot kalkafzetting in uw huishoudelijke apparaten leidt. Ook wordt de hoeveelheid zware metalen zoals koper en lood aanzienlijk gefilterd.

Stap 3 Filtratie met actieve kool
De actieve koolkorreltjes zijn de volgende stap in de BRITA waterfiltratie. Hierdoor worden stoffen die de geur en de smaak van uw kraanwater beïnvloeden, zoals chloor, bepaalde pesticiden (zoals diuron) en organische verontreinigingen, aanzienlijk gefilterd.

Stap 4 Intensieve eindfiltratie

In de vierde en laatste stap houdt een speciale fijne zeef kleine deeltjes tegen.

Je zal misschien denken “waarom dan niet gewoon kraantjeswater drinken?”, maar velen zullen toegeven dat hun kraantjeswater niet zo lekker is. De smaak van je kopje thee zal er niet alleen op vooruitgaan, maar je toestellen (waterkoker, stoomkoker, koffiemachine, …) zullen ook veel langer leven door verminderde kalkafzetting. Wat bovendien nog extra fijn is, is dat je deze filters gewoon kan terugbrengen. Onder andere in Bio-Planet, maar ook in heel wat andere verkooppunten van de Brita-filters staan kartonnen dozen waarin je je gebruikte filter kan deponeren. Sinds 1992 kunnen immers alle onderdelen van de filterpatronen volledig worden opgewerkt en kunnen de materialen worden gerecycleerd.

Een andere manier om te besparen op PET-flessen is flessen kopen die meer dan 2 liter bevatten, zodat de verpakking per liter aanzienlijk daalt. Een voorbeeldje hiervan is de fles water van Volvic. Deze bevat maar liefst 8 liter water, je kan ze plat leggen en er zit al een pompje op zodat ze heel handig is in gebruik. Deze fles vonden we in Colruyt en voor de fijnproever: wij vonden dit water echt lekker! Wij hebben ons éénmalig zulk een fles aangeschaft. Eens ze leeg was, hebben we ze gevuld met gefilterd water. Op die manier vermijden we dat we telkens water moeten opgieten voor gebruik en dat we telkens een fles van 8 liter naar huis moeten dragen.

5 gedachtes over “7. Water drinken

 1. Pingback: 12. Sorteren & recycleren « My Green Way of Life

  • Hey,
   Als je een kraantje hebt van zo’n fles, kan je dat wel goed afwassen en hergebruiken.
   Bij Colruyt hebben ze die gehad, daar hebben ze nu ook van Christaline ofzoiets een soort grote fles met kraantje. En buiten Colruyt weet ik het ook niet direct… Misschien bij Makro?
   Veel succes!
   Groetjes!

   • Ja die van Colruyt hebben we, maar daar krijgen we dus het kraantje niet af om die bij te vullen. Dus vroegen we ons af hoe jullie die fles bijgevuld hebben?

   • ah bij ons kon je dat kraantje er gewoon afdraaien, zoals een dopje van een gewone drankfles..
    We hebben dan gefilterd brita filter water gebruikt om ze te hervullen.
    We deden dat wel niet eindeloos: na een paar keer deden we de fles in de PMD, spoelden we het kraantje goed af en hergebruikten dat op een nieuwe fles.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s