5. Duurzaam reizen

Alleen door duurzaam te reizen kunnen we de aardbol blijven verkennen en genieten van al die mooie plekken en boeiende ontmoetingen. Ik neem hiervoor even een voorbeeldje uit het boek Low Impact Man van Steven Vroman.

In het tijdschrift de Koevoet is een vergelijking gemaakt tussen het vakantiegedrag van twee gezinnen. Het eerste gezin is een erg ecologisch gezin. Ze gebruiken weinig energie, zijn zuinig met water, rijden heel weinig met de auto en kiezen voor biologische voeding. Je zou ze een low-impactgezin kunnen noemen. Het tweede gezin is een doornseegezin, met twee auto’s en een behoorlijk hoog verbruik van energie en water: een gezin met een grote voetafdruk. Het eerste gezin, de groene jongens zeg maar, houden van natuur en cultuur en gaan op ecotrip naar Peru. Het tweede gezin huurt voor twee weken een appartementje in Blankenberge voor een typische strandvakantie. Wat blijkt nu als de milieu-impact van beide gezinnen wordt vergeleken: het groene gezin heeft op jaarbasis een iets hogere ecologische voetafdruk dan het doorsneegezin. Met andere woorden, alle inspanningen om milieuvriendelijk te leven bij het ecogezin worden tenietgedaan door de vliegreis naar Peru. Zo zijn er nogal wat mensen die hun energiebesparingen om zeep helpen door een vakantie met een hoge voetafdruk.

Ook wij proberen nu al iets langer dan een jaar het vliegtuig te bannen. Dat is tot nu toe al goed gelukt: we gaan nu op reis met Eurolines, een busmaatschappij die dagelijks door heel Europa (en zelfs verder) rijdt. We zijn zo al naar Parijs geweest, maar ook naar Boedapest. Die laatste reis duurde dus natuurlijk iets langer, maar we hebben wel heel mooie zichten gehad in Hongarije (en opgemerkt dat daar behoorlijk veel windmolens staan!). Toegegeven, het is even wennen, maar eens je wat spulletjes hebt die handig zijn voor een langere busreis (een klein dekentje, een oogdoekje om te verduisteren tegen de lichten van de straat en oordopjes) kan je zelfs behoorlijk goed slapen op de bus.

Netwerk Bewust Verbruiken geeft een hele hoop tips over reizen zonder het vliegtuig:

Hoe ver geraak je eigenlijk met de trein, de bus of de boot, transportmiddelen die het milieu heel wat minder belasten dan het vliegtuig? Ook al zijn dichtbij vakanties het meest duurzaam op vlak van transport, één ding staat vast:Europa ligt aan je voeten.

Met de trein raak je op één dag of nacht in Slovenië, Kroatië, Slowakije en Hongarije. Of wat dacht je van Scandinavië of Griekenland? In enkele uren sta je in Londen. Per dagtrein kan je dan weer naar Wales of Schotland. Of naar de Middellandse Zee. Een erg handige hulp is de Nederlandse Treinreiswinkel. Zij bieden onafhankelijk advies over voordelige reismogelijkheden, zorgen voor treintickets, treinrondreizen en treinarrangementen – ook voor Belgen. Wil je zelf je treinreis regelen? Begin bij de internationale website van de NMBS. TreinTramBus biedt een overzicht van buitenlandse treinmaatschappijen.

Ook met de bus kan je richting Marokko in het zuidwesten van Europa of Estland in het noordoosten. Een bekende aanbieder is Eurolines. Maar er zijn ook touroperators die een hele reis aanbieden, inclusief transport per bus. Op de website van de Federatie van de Belgische Autobuscarondernemers (FBBA) kan je zoeken naarreisaanbiedingen per bus of naar aanbieders per opstapprovincie. Of kijk op Euroreizen.

Ten slotte kan je kiezen voor de ferry. Op de website vanDirectFerries vind je commerciële aanbiedingen. Wegwijzer biedt betalende leden een overzicht van Ferries in Europa. Ook met de boot kan je heel Europa bereiken, voor zover je bestemming aan open water ligt natuurlijk: van Engeland, Denemarken over Spanje tot aan de Canarische Eilanden of Algerije. Of doe zoals de Low Impact Man: die reisde met een vrachtschip naar Zweden.

Vind duurzame verblijfplaatsen of reizen op GreenBazaar.be

Een echte aanrader als je’t mij vraagt en heus niet zo ingrijpend op je vakantie! Tot slot ook nog dit: Low Impact Man Steven Vroman heeft nog een zeer boeiende manier gevonden om ecologisch en niet duur te reizen: vanuit Gent-Zeehaven vertrekken wekelijks verschillende vrachtschepen van de Volvo-fabriek naar Göteborg. Daarbij kunnen telkens maximum 12 passagiers mee en zij waren erbij. Blijkbaar is dit enorm meegevallen: op het schip hadden ze geen last van zeeziekte en beleefden ze een unieke ervaring!

Ik wil ook graag even de nadruk leggen op een zeer goede bijlage in Nest magazine van februari 2010 over Duurzaam reizen. Nest gaat groen, dat is hun motto. Los van het feit dat Nest sowieso al één van mijn favoriete magzines is, al was het maar omwille van de vele onmiddelijk toepasbare tips en recepten, is dit echt een pracht van een editie. Het gaat van Ecotoerisme, Survival in de ardennen over Het groenste vervoer en Zuinig rijden naar tips voor de kids met De leukste ecologische verkenningen.

3 gedachtes over “5. Duurzaam reizen

 1. Pas wel soms op met Eurolines, vorig jaar is er helaas een bus verongelukt. Dit kan natuurlijk altijd gebeuren. Ben nog maar een keer met Eurolines weggeweest, maar vond het toch niet zo veilig en comfortabel…

  • Beste Bart,

   Dank voor uw reactie en uw interesse in mijn blog!
   Ik wil er toch even op wijzen dat één enkel ongeluk met een bus, trein of vliegtuig al gauw in het collectieve geheugen worden bewaard, maar dat de vele ongevallen met een auto geminimaliseerd of vergeten worden.
   Wij hebben bij onze reizen met Eurolines nog geen problemen ervaren…

 2. Het is misschien een late reactie, maar ik heb nu pas je blog ontdekt 🙂

  Ik heb al meerdere malen met Eurolines gereisd, altijd positieve ervaringen! Als ik ergens heen wil, dan check ik hun website, dat is voor mij een normale reactie, ik zou er nog niet eens aan denken om naar vluchten te kijken (zou niet eens weten hoe dat allemaal in elkaar steekt), af en toe kijk ik eens naar het treinaanbod, maar de prijs weerhoudt me meestal om die te nemen.
  Wat dat ongeval betreft: Eurolines is even veilig dan het nemen van een vliegtuig, lijkt me, en zeker veiliger dan dagelijks met de auto naar het werk gaan 🙂
  Ik hoop dat jullie nog steeds het vliegtuig bannen van jullie reisplannen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s